Obiceiuri si traditii romanesti de Boboteaza

Boboteaza, sarbatoarea religioasa care pune capat lantului de Sarbatori de iarna, are loc pe data de 6 Ianuarie si atrage dupa sine o serie de traditii si obiceiuri. Indiferent de regiunea tarii, de Boboteaza, se respecta cu sfintenie obiceiurile pastrate din mos-stramosi. Unii se arunca in apele inghetate dupa cruce, altii fac cruci de gheata, iar fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna, pentru a-si afla ursitul; semn ca traditia romaneasca este inca vie si ca este pastrata cu sfintenie.

Obiceiuri si traditii romanesti de Boboteaza

Recuperatul Crucii din apele inghetate

In localitatile romanesti, prin care trece Dunarea, in fiecare an, de Boboteaza, dupa ce sfinteste apa, preotul arunca o cruce de lemn in apa. Tinerii curajosi se arunca in apa rece pentru o gasi a  o aduce la mal. Traditia romaneasca spune ca cel care gaseste cruce si o aduce la mal va avea noroc cu carul, in noul an. Motivati de acest lucru nu putin sunt cei se arunca in apele inghetate, de Boboteaza.

Sculptatul Crucilor de gheata

Cruce de gheata - Boboteaza

Cruce de gheata – Boboteaza

O alta frumoasa traditie romaneasca, pe care o intalnim in localitatile din zona nordica a Romaniei, in Maramures si Bucovina, implica crucile gheata. Conform acestei traditii, de Boboteaza, grupuri de localnici merg la un lac sau un rau de munte, inghetat bine, iar de acolo sa aduca blocuri de gheata pe care sa le sculpteze. Din mainile lor, iese adevarate opere de arta, pentru ca doar asa pot fi catalogate crucile pe care acestia le realizeaza an de an, in ajunul Botezii.

Busuiocul de sub perna

Busuiocul de sub perna, o traditie care, ca in noapte de Boboteaza, fetele nemaritate sa-si puna busuioc sub perna. Astfel, feciorul pe care-l vor visa in aceasta noapte, acela le va fi ursitul si cu el se vor casatori in noul an. Iar daca, din intamplare, in ziua de Boboteaza vor aluneca pe gheta, atunci cu siguranta, anul curent va fi anul in care vor fi cerute de sotie si ulterior vor avea parte de o nunta de vis.

Acestea sunt doar cateva dintre frumoasele traditii de Boboteaza, la romani – un popor cat se poate de bogat in traditii si obiceiuri stramosesti. Desi traditia principala, de Boboteaza, este sfintitul apei, pe care crestinii romani o respecta cu sfintenie, in functie de fiecare a zona a tarii, exista multe alte traditii locale, mai putin cunoscute la nivel national.

sursa foto: stirileprotv.ro

Acesta articol are 0 comentarii

Lasati un comentariu la acest articol:

(Nume/pseudonim - necesar)
(Email-ul dvs. este necesar dar nu va fi facut public)
(Acest camp este optional)