Muzica populara despre parinti si satul parintesc

Muzica populara este si va fi ca un izvor tamaidor pentru toti plecati departe de langa parinti, dar care se gandesc fara incetare la cei care le-au dat viata. Prin versurile lor, frumoasele noastre melodii de muzica populara ne pot duce cu gandul departe, in statul parintesc: la parintii nostri, la satul ramas in urma si la toate obiceiurile din vremurile copilariei noastre si  pe care acum ni le aducem aminte cu drag. Este un sentiment unic atunci cand asculti o melodie de muzica populara si te redescoperi pe tine. Un copil simplu de la tara care ai crescut intr-un sat romanesc: cu muzica traditionala, cu dansuri populare, cu munca campului si cu niste obiceiuri care desi pentru cei tineri nu mai reprezinta nimic, pentru tine au insemnat totul, iar acum ti le amintesti cu mare drag.

Muzica populara despre parinti si satul parintesc

Muzica populara despre parinti si satul parintesc

Desi toata muzica populara romaneasca este de o frumusete rara, cea din zona Ardealului descrie cel mai bine aceste vremuri de mult apuse. Doinele si melodiile traditionale ardelenesti, cele care prin versurile lor vorbesc despre satul parintesc si despre parintii lasati in urma, ele sunt cele care creaza conturul unor vremuri si a unor locuri care au un loc aparte in sufletul nostru. Unul dintre cei care ne prin versurile melodiilor sale vorbeste cu mare drag despre aceste lucruri, este parintele Marius Ciprian Pop. In melodia sa intitulata “Sat frumos si linistit”, parintele ne vorbeste despre cat de frumos era locul in care a crescut si cu ce drag isi aduce aminte de bunicul sau, cel de la care a primit cele mai intelepte sfaturi de viata.

Despre frumusetea satului parintesc si despre obiceurile copilariei ne vorbeste si parintele Cristian Pomohaci in melodia intitulata De la Rebrisoara in jos. Acesta fiind satul in care parintele a vazut lumina zilei si in care si-a petrecut copilaria. Pentru cei care nu stiu, Rebrisoara este un sat din judetul Bistrita Nasaud, iar frumusetea sa este descrisa de parintele Pomohaci prin versurile acestei melodii:

Intr-un sat lang-o fantana este o melodie de muzica populara interpretata de artistul Ioan Dordoi, iar prin versurile ei, artistul ne transmite ceea ce simte o maicuta ramasa singura intr-un sat. Cat de greu ii este unei mame care a ramas singura la batranete desi a facut tot ce i-a stat in putinta sa-si creasca copii si nepotii, iar acum cand ar trebui sa se bucure de iubirea si de ajutorul lor, nimeni nu-si mai aduce aminte de ea.

Mariana Deac se inscrie si ea in seria artistilor de muzica populara ardeleneasca, si ne vorbeste despre cat de greu ii este unui parinte care a ramas singur in sat, iar la batrante nu-i mai da nimeni niciun semn de viata sau o cana de apa. Dorul de copii apasand-o mai greu pe umeri decat anii batranetii.

Acesta articol are 0 comentarii

Lasati un comentariu la acest articol:

(Nume/pseudonim - necesar)
(Email-ul dvs. este necesar dar nu va fi facut public)
(Acest camp este optional)